Sekundära dimensioner i Google Analytics


Om du använder Google Analytics bör du ge dig själv en klapp på axeln. Du kommer nu att kunna se på vilket sätt dina besökare använder webbplatsen och därigenom hitta vad som fungerar bra och vad som fungerar dåligt. Genom att förbättra sidan, lägga till och ta bort - utveckla och förädla - är vägen mot absolut framgång utstakad.

Fast det krävs naturligtvis mer än att installera Analytics för att lyckas.

Sekundära dimensioner är en del av Analytics som förvånansvärt många till en början kanske missar. Men det är en av de viktigaste delarna i verktyget om du ska kunna förstå rapporterna och få insikter som innebär att du kan utveckla och förbättra din webbsida.

Ett av de bästa sätten att förstå rapporterna är att sätta den data rapporten visar i relation till något annat mått. Och det är precis vad sekundära dimensioner gör. De gör det möjligt att jämföra mått från en dimension med mått från en annan dimension.

För att använda sekundära dimensioner behövs ingen särskild konfiguration eller inställning. De finns redan i gränssnittet vare sig du väljer att använda dem eller inte.

I Google Analytics kan varje rapport anpassas efter dina behov och för att få svar på just de frågor som är relevanta för din situation.

Låt oss ta ett första exempel.
Om du har lagt lite tid på att utforska Analytics har du säkert redan hittat den användbara och intressanta rapporten Hänvisningstrafik under Förvärv -> Alla länkar. Den här rapporten visar vilka källor som finns till besöken på din webbplats som kommit via hänvisningar, dvs länkar på andra webbplatser.

Men hade det inte varit ännu bättre om du också kunde se till vilka sidor på din webbplats som länkarna går? Jo, det hade det varit, hör jag er ropa i kör. Inga problem: klicka på knappen sekundära dimensioner för att fälla ut alternativen och börja skriva "mål" i sökrutan. Då smalnar urvalet av dimensioner av till att endast innefatta de som har ordet mål i sig och du kan klicka på "målsida".  När tabellen uppdateras ser du nu en ny kolumn bredvid källa som visar målsida. På det här sättet får du en tydlig bild av vilka målsidor som får besök från vilka hänvisningskällor. Det här kan hjälpa dig att upptäcka nya länkar till din sajt och att förstå vilka källor som driver vilken sorts trafik. 




Låt oss nu titta på någonting lite mer komplicerat. 
Alla som ägnar sig åt betald söktrafik, d v s AdWords eller liknande, bör förstås testa sina annonser för att se vilka som fungerar bäst. Det vanligaste är att man testar olika rubriker. Gå till Förvärv -> AdWords -> AdWords Sökord och välj Annonsinnehåll som sekundär dimension. Nu får du fram rubrikerna på annonserna som skapat bäst trafik. Vad som är bäst trafik kan du avgöra genom avvisningsfrekvens, besökslängd och sidor per besök. Det kan lättare veta vilka annonser/nyckelord som har bäst effekt i ditt AdWords konto och du kan försöka optimera antalet visningar för just de annonsera. Men ser man in inte CTR i AdWords? Jo, men förutom att ha ett bra CTR för dina annonser, vill du ju också att de som klickar på en annons sedan använder webbplatsen på det sätt som du planerat för och hoppas på. Det kan vara att du önskar lång avvisningsfrekvens, en lång besökstid, många sidor per besök eller något annat mått som går utöver att bara veta att besökaren klickat på din annons. 

Google har försökt se till att sekundära dimensioner fungerar intuitivt och visas snabbt. För att använda dem är allt du behöver göra att klicka på drop-down tabben för sekundära dimensioner i din rapport och välja en dimension som du vill jämföra med. Du kan antingen välja dimension genom att klicka bland alternativen, eller, om du vet vad du är ute efter, börja skriva de första bokstäverna i sökrutan och smalna av uppsättningen av alternativ. Hur kommer man tillbaka till sin vanliga vy? Klicka helt enkelt på X:et som ligger intill rubriken på den sekundära dimensionen.

Mina topp 3 dimensioner för standardrapporterna är följande:

1. Beteende -> Händelser -> Populära händelser -> Händelsekategori (som primär dimension) + Åtgärd vid händelse (som sekundär dimension). Att visa både händelsekategori och åtgärd vid händelse är, enligt min uppfattning, det enklaste sättet att se vilka händelser som är mest använda och fungerar bäst. Särskilt om du använder mycket event tracking eller om du spårar utgående länkar.

2. Förvärv -> Sökord -> Organisk -> Sökord (som primär dimension) + målsida (som sekundär dimension): Ett bra sätt att se vilket innehåll som gör bäst ifrån sig på organiskt sök. Det här gäller även efter att "(not provided)" infördes av Google. För även om du inte kan se sökorden på den förkrossande majoriteten av besök, så kan du se vilka sidor som är mest populära målsidor för trafiken från organiskt sök. Jämför du sedan detta med rapporten för sökfrågor från Webmaster Tools så får du en god uppfattning (om än inte exakt) om vilka sidor som attraherar mycket organisk trafik och vilka sökfrågor som leder dit.

3. Sist men inte minst: Målgrupp -> Beteende -> Nya eller återkommande besökare -> Användartyp (som primär dimension) + Ort (som sekundär dimension): Den här vyn visar de städer som flest besökare kommer ifrån och även skillnaden mellan olika orter. Att studera de här siffrorna kan hjälpa dig att komma underfund med vilka orter som är lämpliga att inrikta sig på. Om du i en viss ort  huvudsakligen har återkommande besökare kanske det finns potential för att värva nya besökare där. 

Jag hoppas att den här artikeln har inspirerat dig att utforska sekundära dimensioner. Det är lätt och enkelt att att komma åt dem och du riskerar inte att "förstöra" några fasta inställningar bland rapporterna även om du fipplar runt till max. Det är bara att sekundärdimensionara på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Använder Blogger.